Vizenin tanımını ve sağladığı haklar ile başvuru usullerini önceki yazımızda izah etmeye çalışmıştık. Bu yazımızda ise vize türlerine değineceğiz.
6458 Sayılı Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 11. Maddesine göre; Turizm Vizesi, Transit Vize, Havalimanı Transit Vizesi, Eğitim Vizesi, Çalışma Vizesi, Resmi Görev Vizesi, Diğer Vizeler olmak üzere toplamda 7 farklı vize türü vardır. Bu vize türlerini sırasıyla inceleyecek olursak;
a) Turizm vizesi: Türkiye’ye turistik veya resmi ziyaret, iş görüşmesi, konferans, seminer, toplantı, festival, fuar, sergi, sportif etkinlik, kültürel ve sanatsal etkinlik gibi amaçlarla gelmek isteyen yabancılara verilir.
b) Transit vize: Türkiye’ye herhangi bir sınır kapısından girerek belirlenen süre içinde Türkiye’den geçiş yapmak isteyen yabancılara verilecek transit vize ile belirlenen geçiş süresi, vizenin geçerlilik süresi içinde sınır kapısından her girişte yeniden başlar.
c) Havalimanı transit vizesi: Türkiye’ye giriş yapmaksızın sadece hava sınır kapısından geçiş yapmak isteyen yabancılara verilir.
ç) Eğitim vizesi: Türkiye’ye eğitim, öğrenim, staj, kurs, öğrenci değişim programı, Türkçe dil kursuna katılma amacıyla gelmek isteyen yabancılara verilir.
d) Çalışma vizesi: Türkiye’ye 29/8/2003 tarihli ve 25214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 55 inci maddesi kapsamındaki yabancılar ile bu kapsamda olmayan ve çalışma amacıyla gelmek isteyen yabancılara verilir.
e) Resmi görev vizesi: Resmi göreve atanan veya diplomatik kurye olarak görevlendirilen yabancılara verilir
f) Diğer vizeler: Türkiye’ye yukarıda belirtilen amaçlar dışında kalan ve arkeolojik kazı, araştırma, film veya belgesel çekimi, tedavi, refakat, aile birleşimi, insani yardım, taşımacılık gibi amaçlarla gelmek isteyen yabancılara verilir.
Vize muafiyeti kapsamında olmayan her yabancının, geliş amacına uygun bir vize alması önem arz etmektedir. Yabancı tarafından yukarıda belirtilen vize türlerinden herhangi birine dayanılarak vize başvurusunda bulunulabilir. Ancak hangi amaçla Türkiye’ye gelmek isteniyorsa, geliş amacını ortaya koyan belgeler ile vize talebi hakkında karar merci olan kurum tarafından istenilen evraklar başvurucu tarafından sunulmak zorundadır. Yapılan vize başvurusu onaylandığı takdirde, verilecek vizelerde yabancının geliş amacı belirtilir. Başvurunun reddi veya verilen vizenin sonradan iptal edilmesi halinde ise bu duruma ilişkin karar yabancıya tebliğ edilir. Yabancının, alınan bu karara karşı yasal süresi içerisinde yargı yoluna başvurma hakkı mevcut olup, yargı mercileri tarafından ret işleminin iptal edilmesi halinde, kişi yeniden vize başvurusunda bulunabilmektedir. Siz de vize başvurusu işlemleriniz konusunda profesyonel bir danışmanlık hizmeti almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Leave A Comment